امروزه با گسترش تکنولوژی و افزایش دستگاههای متنوع با ابعادهای مختلف که قابلیت اتصال به اینترنت رو دارن به کاربران این امکان رو میدن تا از صفحات وب بازدید کنند از این رو طراحی ریسپانسیو سایت ها در سال های اخیر جزو موضوعاتی هستش که بسیار مورد توجه صاحبان وبسایت ها بوده و در کسب و کار الکترونیک بسیار حائز اهمیت است.
طراحی ریسپانسیو چیست؟
برای اینکه با مفهوم طراحی ریسپانسیو آشنا شوید بهتر است ابتدا معنی کلمه ریسپانسیو را بدانید. واژه Responsive که معنای “واکنش گرا” و یا “پاسخ گو” است. طراحی Responsive نیز رویکردی برای طراحی وب سایت است که هدف از آن ساخت صفحات وب سایتی است که با دستگاهای مختلف که مورده استفاده کاربران است سازگار باشد خواه گوشی هوشمند ، تبلت ، لپتاپ ، کامپیوتر رو میزی و …. است و خوب طبعا سایت هایی که به صورت ریسپانسیو طراحی شده باشند و با طیف گسترده ای از سایز ها و دستگاه ها سازگار باشند تجربه کاربری بهتری رو برای کاربران اینجاد میکنن.
اهداف طراحی ریسپانسیو
هدف اصلی این رویکرد اطمینان از تنظیم طرح وب سایت ، المانها ، تصاویر و سایر عناصر صفحه متناسب با اندازه دستگاه و وضوح آن است. به طبع اینگونه طراحی ها دیگه نیازی نیست تا کاربران برای دسترسی به اجزای مختلف سایت بزرگنمایی انجام بدن و یا اسکرول افقی انجام بدن و به راحتی تمام اجزا رو برای استفاده دارن.
مزايای طراحی ریسپانسیو
1.صرفه جویی در زمان و هزینه طراحی قالب های جداگانه :
شاید براتون جالب باشه که بعضی از مدیران وب سایت ها برای نمایش درست تر فضای سایت هاشون برای دستگاه های مختلف از قالب های مختلف استفاده میکنن و خوب قطعا برای این کار زمان و هزینه زیادی رو میطلبه اما جالب اینجاست که حتی با وجود این هزینه و زمانی که گذاشته میشه بازم هم سایت در همه دستگاه ها به درستی نمیاش داده نمیشه پس قطعا طراحی ریسپانسیو جایگزین خیلی بهتری برای طراحی قالب های مختلف که خوب قطعا هم توی زمان و هزینه صرفه جویی میشه و هم در همه دستگاهها به درستی نمایش داده میشه.
2.نمایش درست سایت:
همونطور که قبلا هم گفته شد مهمترین هدف از طراحی ریسپانسیو نمایش درست اون در دیوایس های مختلف به کاربران هستش.
3.کاهش نرخ پرش :
دقت داشته باشید که سایتی با ظاهر سازگار با دیوایس های مختلف تجربه کاربری خوبی را برای بازدیدکنندگان به همراه میاره که همین تجربه خوب باعث میشود میزان تعامل بازدیدکننده با سایت بالا رفته و قطعا زمان بیشتری را در سایت میگذراند و از صفحات مختلف آن بازدید میکند.
4.بهبود سئو :
دوستان باید توجه داشته باشید که طراحی ریسپانسیو سایت از فاکتورهای مهم سئو برای رتبه بندی سایت ها در گوگل است. که خوب همونطور که میدونید گوگل هم از منابع خیلی مهم جذب مخاطب هستش. این امر باعث میشه که اگه سایت شما فروشگاهی هستش و یا کسب و کاری دارید شانس جذب مخاطب و رقابت رو افزایش بدین اما اگر سایت شما طراحی ریسپانسیوی نداشته باشه قطعا در نتایج اولیه جست و جو جایی نخواهد داشت و به طبع اون مخاطبی جذب نخواهید کرد و طبعی هست که دیر یا زود از رقابت ها کنار زده میشید.
5.افزایش فروش برای سایت های فروشگاهی:
با توجه به نکاتی که کمی قبل تر گفته شد قطعا زمانی که بازدیدکنندگان بتوانند با هر دیوایسی به راحتی از سایت بازدید کنند و محصولات رو ببینند و فرایند خرید خود را به راحتی تکمیل کنند تبدیل به کاربر اون سایت شده و در نتیجه میزان فروش اینگونه سایت ها افزایش مییابد.
معایب طراحی ریسپانسیو
علیرغم تمام محاسن گفته شده از اون جایی که عمل ریسپانسیو سازی با استفاده از دستورات CSS با عنوان Media Queries انجام میشود بعضی از مرورگر ها از این دستورات جدید پشتیبانی نمیکنند.
امروزه ابزارهای متعددی برای تست ریسپانسیو صفحات وب سایت ها وجود دارد. ابزارهایی که ظاهر و عملکرد صحیح وبسایت یا برنامه در دستگاهها با اندازههای مختلف صفحه نمایش نشان میدهد.
1. BrowserStack:
این پلتفرم به شما این امکان را میدهد تا وب سایت خود را روی دستگاه ها و مرورگرهای واقعی، از جمله گوشی های هوشمند، تبلت ها و دسکتاپ ها آزمایش کنید.
2. Responsive Design Checker:
این یک ابزار آنلاین است که از شما یک URL را به عنوان ورودی گرفته و به شما نشان میدهد که سایت مدنظرتان چگونه در اندازه های مختلف صفحه نمایش از جمله گوشی های هوشمند، تبلت ها، لپ تاپ ها و دسکتاپ ها ظاهر می شود. این یک راه سریع برای بررسی ریسپانسیو بودن سایت شما بدون نیاز به نصب برنامه ای است.
3. Am I Responsive?:
ابزار آنلاین دیگر که وب سایت شما را در چهار اندازه مختلف دستگاه در کنار هم نمایش میدهد. چهار اندازه:دسکتاپ، لپ تاپ، تبلت و تلفن هوشمند به این ترتیب شما میتوانید ریسپانسیو بودن سایت خود را به سرعت و به راحتی برسی کنید.